HongMengOS Diyelim Yoksa HarmonyOS Mu?
Başlamadan kafa karışıklığını düzelterek başlayalım. Evet, ikisi de aynı şey için kullanılıyor.
Huawei’nin temel amacı; Daha önce Microsoft, Samsung, Alibaba, Maemo, Symbian ve dahası. Hepsinin deneyip başaramadığı şey olanı, mobil işletim sistemi pazarında “üçüncü oyuncu” olmayı amaçlıyor.
Ayrıca söylemek gerekiyor, Huawei işletim sistemi tarafına yeni girmiş değil. Neredeyse 10 yıl olacak aslında piyasanın içindeler. 2015 yılında ilk olarak LiteOS’u piyasaya sürerek kendi saatlerine bir nevi canlılık katan Huawei bunun arından çalışmaya devam etti.
2019 yılında HarmonyOS’u duyuran Huawei, sahnenin artık “Harmony” serisinin olacağını söylemiş oldu. HarmonyOS her ne kadar açık kaynak öğeler barındırıyor olsa bile “kapalı kaynak” olarak yoluna devam ediyor. Ancak Kurucularında Huawei, Baidu, Tencent ve Alibaba gibi dev Çinli şirketlerin bulunduğu OpenAtom Foundation ile beraber “açık kaynak” Harmony, OpenHarmony 2020 yılında piyasaya çıktı. Şu an gitee üzerinde en aktif projedir ve Çinli firmaların kendi “akıllandırma” ihtiyaçlarını gidermek için bir can suyu olmuştur. Şu an OpenHarmony ile uyumlu 30’dan fazla açık kaynak dağıtıma sahiptir.
Özetlemek gerekirse HarmonyOS kapalı kaynak olarak Huawei tarafından geliştirilirken, OpenHarmony açık kaynak olarak OpenAtom Foundation ve Huawei’nin yüklenmesi ile geliştirilmekte. HarmonyOS Next ise yine kapalı kaynak olarak “sadece HarmonyOS yerel uygulamalarını” desteklemek için geliştirilen Harmony ailesinin son ferdi olarak 2024 yılında ortaya çıktı. Next ile beraber Huawei’nin “artık biz üçünü yoluz!” demesi bekleniyor.
Kısaca Next ile beraber Huawei, Android ile olan bağlarını “koparıyor.”
HarmonyOS Next ile beraber Huawei’nin bütün ürünlerinin ortak bir sistem ile “konuşması” mümkün olabilir.
Bununla beraber HarmonyOS Çin’de %16’lık bir kullanıcı havuzuna, Dünya’da ise %4’lük paya sahip. Amaç hem Çin hem de Dünya çapında arttırmak.
İşletim sisteminin ve belki de tüketicinin en çok baktığı şeyler olan uygulama marketi için Huawei hem iç hem de dış pazarda araştırma ve üniversitelerle iş birlikleri yaparak geliştiricilere imkân ve fırsat tanıyor. Başlangıç olarak genel tüketicinin gündelik olarak vaktini en çok harcadığı 5000 uygulamanın bünyede olması, ardından bu sayının 500.000 uygulamaya kadar çıkarılması yönünde. Bununla beraber Huawei bir süredir Çinli şirketlere Next için uygulamalar geliştirmekte. Bunlar arasında Bilibili, NetEase, Mihoyo, Alibaba, Meituan ve JD.com gibi Çinli devler bulunuyor. Next için uygulama geliştiren şirketlerin sayısını 200 üzeri olduğunu belirtilmekte.
Bununla beraber büyük ya da küçük şirket demeden uygulama marketini genişletmeye çalışan Huawei, bunun için Çinli üniversitelerle çalışıp müfredatlara kadar girmiş durumda. Ayrıca Android geliştiricilerine göre daha yüksek maaşlar ve daha iyi imkanlar sunduğunu vaat ediyor Huawei.
Her neyse, eğer üçünü oyuncu olmayı başarışa Huawei Next ardılları ile… Biz okumuştuk dersiniz.